08.04.2017 | av Steinar Slotten  

Toppbilde

Jeg er en persisk jøde av Juda stamme, og min familie har røtter helt tilbake til Daniels tid. Nå er jeg drevet på flukt fordi jødene snart er utryddet i Iran. Før den islamske revolusjonen i 1979 var det 2 millioner jøder i Iran, nå er det bare 25 000 igjen, forklarer Nesim.

Nesim bor i dag på et flyktningmottak, sammen med bare muslimer. Han er en hjemløs flyktning på leting etter er fredfullt hjørne i denne verden. Han er utdannet tannlege og har blant annet studert i USA. Han fortsetter å fortelle; Aller helst ville jeg reist til Israel, men det kan jeg ikke. Om myndighetene i Iran får vite at jeg har reist til Israel vil min yngste bror være i fare. De vil tro at han er en spion og trolig henrette ham. Min far har sittet i fengsel i over 20 år fordi han er en sionist, en jøde som arbeider for jødenes rett til staten Israel. Min bestefar dro til Israel og kjempet i frigjøringskrigen, men valgte å reise tilbake til sin familie her i Iran.

Ettersom han forteller blir jeg mer og mer forvirret. Han er i dag flyktning, men har studert i utlandet og reist tilbake til Iran og arbeidet som tannlege. Men da må det vel være frihet og trygt for jøder å bo i Iran? Historisk sett har det vært det. Sjahen av Iran, Muhammed Reza Sjah Pahlavi (hersket fra 1941 -1979) var en sterk tilhenger av staten Israel. Han anerkjente jødenes historiske rett til å dyrke sin Gud. Min slekt er det vi kaller «miszrati», det er jøder som har røtter og slektstavler helt tilbake til perserrikets tid, som vi leser om i Daniels bok. Vi har bodd i Iran siden den gang og hatt frihet. Men etter den islamske revolusjonen i 1979 har ting blitt helt annerledes. I dag er det svært vanskelig før alle ikke-muslimer i Iran. Iranske ledere fremmer hat og fiendskap mot Israel og vi har gradvis mistet våre rettigheter som iranske statsborgere. De stenger synagoger og nylig ble 150 jøder arrestert og beskyldt for spionasje for Israel. Mennesker blir torturert, får eiendommer konfiskert og mister rett til arbeid og sosialhjelp osv.

Hvorfor Norge?

Når man må flykte er det ikke slik at man velger alt selv, men jeg er takknemlig for at jeg fikk komme hit. Skjønt, jeg er alene som jøde på mottaket, blant bare muslimer, så det er ikke enkelt for meg her heller. Dessuten merker jeg antisemittismen også her i Norge, som jøde er jeg hjemløs. I Nord-Norge finnes det bare to jøder og i hele Norge ca. 2000. Men jeg har ikke noen problemer med å være sammen med kristne. Jeg tror at Miriam (Maria) var hellig og at Jesus er en Guds profet, men som jøde venter jeg på Messias.

Det er ikke på grunn av penger eller velstand vi er kommet hit, jeg hadde et godt materielt liv i Iran. Iran er ikke et fattig usivilisert land. Det er heller ikke pengene jeg savner mest, men min familie. Jeg er helt alene nå. Jeg ønsker bare å få være et sted der det er fred. Et sted uten konflikter og hat, sier Neshim tankefullt.

bilde

Les også:

  • Sterke vitnesbyrd fra forfulgte kristne
  • Bilde: Neshim (3. fra vestre) på besøk hos pastorfamilien, sammen med Salar og Kian

    Artikler Smittevern på våre arrangement Fellesskapshelga 2019 UIO Nordland har flyttet til Røsvik Flott start på høsten! 10 ungdommer søkte frelse Gleder meg til høsten Livet er for kort til å være sjenert - Å tjene Jesus er blitt vår livvstil Flott menighetstur til Steigen Døpt til Kristus!

    Artikler Intervjuer Podcast Misjon