19.01.2012 | av Steinar Slotten  

Toppbilde
Bildemontasje. Har denne unge jødiske emigranten en trygg fremtid?

20. januar er det 70 år siden Nazi-Tyskland vedtok planen som har blitt kalt «Den endelige løsningen» på jødeproblemet. Jeg har mange ganger lurt på hvordan hele nasjoner stilltiende kunne stå og se på at jødene ble utryddet. I dag forstår jeg det bedre.

Det samlede tallet på jødiske innbyggere i Europa på denne tiden ble beregnet til 11 millioner. Europa skulle nå «finkjemmes fra øst til vest», skriver VG i en artikkel om dette i dag [1]. Tyske SS-folk hadde allerede drept over en halv million jøder i områdene bak Østfronten. Historien kjenner vi, 6 millioner jøder ble deportert og likvidert av nazistene under krigen.

bilde

Da Adolf Eichmann ble stilt for retten i 1961, forsvarte han seg med at han bare hadde fulgt ordre da han sendte millioner av jøder til dødsleirene under andre verdenskrig. Historienet.no forteller om at det finnes lydbåndopptak hvor Eichmann (bilde) uttalte til en journalist som selv hadde kjempet i tyske Waffen SS. Her sier han: «Vi kunne ha gjort mer»[2]. Det er tydelig at Eichmann ikke ville ta ansvar for sine egne handlinger offentlig.

I dag, 70 år senere, kan vi spørre oss; «Kan dette skje igjen?». Mange av oss kjenner ubehag ved akkurat dette. Utviklingen i Europa, og verden for øvrig, minner i urovekkende grad om situasjonen i mellomkrigstiden. Vår egen regjering synes å ha helt glemt hva jødene har vært utsatt for. De viser ingen forståelse for at en nasjon som har blitt forsøkt utryddet kjemper for sin egen eksistens.

Det jødiske folk har en spesiell plass i historien. I den politiske samtalen får man likevel inntrykk av at den jødiske nasjonen, og det jødiske folks historie, begynner ved opprettelsen av nasjonen Israel i 1948. Selv om Bibelen er verdens mest solgte bok er det merkverdig at så få har oppdaget at Israel er nevnt i skrifter som er flere tusen år gamle? Jerusalem er erklært som kong Davids stad allerede for 3000 år siden. Til sammenligning nevner ikke Koranen Jerusalem en eneste gang.

Kan det skje igjen?

Dessverre tror jeg det. Jeg har mange ganger lurt på hvordan hele nasjoner stilltiende kunne stå og se på at jødene ble utryddet. I dag forstår jeg det bedre. Det er bare å ta pulsen på vår egen tid. Også mange kristne vender i dag ryggen til Israel. Historien forteller at den katolske kirke har mye å svare for ovenfor jødene. De har hevdet at kirken har tatt jødenes plass og at det jødiske folket er forkastet av Gud. Det var først i år 2000 at paven offentlig ba jødene om unnskyldning for å snu ryggen til det jødiske folket. Nå er dispensasjonslæren på fremmarsj, også i våre egne rekker. Mye taler for at jødene er i ferd med å bli like isolerte som de ble under krigen. Spørsmålet vi alle bør stille oss er hvor vi selv stiller oss i forhold til dette spørsmålet?

Kilder:
[1] http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10075977
[2] http://historienet.no/nazister/eichmann-angret-ikke-jodeutryddelsen

Artikler Smittevern ved oppstart av gudstjenester Fellesskapshelga 2019 UIO Nordland har flyttet til Røsvik Flott start på høsten! 10 ungdommer søkte frelse Gleder meg til høsten Livet er for kort til å være sjenert - Å tjene Jesus er blitt vår livvstil Flott menighetstur til Steigen Døpt til Kristus!

Andakt Artikler Bønneskolen Intervjuer Podcast Nyheter Misjon