12.11.2012 | av Steinar Slotten  

Toppbilde

Hiwet og Tewelde er gift og har lille Betuel sammen, men de får ikke lov til å bo sammen. Han bor i Italia og Hiwett og Betuel bor her på Fauske. Norge er et godt land å bo i, med mange goder, men har vi mistet hjertelaget? Hør deres utrolige historie.

Tewelde og Hiwet er oppvokst i samme nabolag i Eritrea, i fattigdom og håpløshet. De har kjent hverandre siden de var små. Og jeg forstår at de tidlig hadde et godt øye til hverandre. Deres hjemland er en av verdens yngste nasjoner og et av verdens fattigste land. De har begge opplevd krig og alt det fører med seg. I krigen mellom Eritrea og Etiopia, som startet i 1998, ble 100 000 mennesker drept. På grunn av de store vanskelighetene i hjemlandet var det mange som ble tvunget på flukt og som kom til Europa. Deriblant Hiwet og Tewelde, uten at de den gang visste om hverandre.

bilde

Det var mens Hiwet var på asylmottaket at fikk hun se et bilde av Tewelde, gjennom en felles venn i Norge. Hun fikk vite at Tewelde hadde kommet til Italia. Gamle følelser blusset opp og hun visste at dette var den mannen hun ville dele resten sitt liv sammen med. Så snart hun hadde fått innvilget opphold i Norge reiste hun til Italia for å finne Tewelde. De kjente begge to at de var ment for hverandre og etter en tid giftet de seg, til tross for at de måtte bo i hvert sitt land. Kjærligheten var sterk og de var fast bestemt på å holde ut i tro på at alt ville legge seg til rette. I 2010 fikk de lille Betuel, en skikkelig hjerteknuser. (Bilde: fra barnevelsignelsen oktober 2010)

De er begge kristne og de tilhørte begge familier som var aktivt med i en pinsemenighet i hjemlandet. Da hun kom til Fauske i 2009 gikk det ikke lang tid før hun fant seg til rette i Betania. Hun hadde da fått permanent opphold i Norge og hadde norsk statsborgerskap. «Jeg var så heldig at jeg fikk komme til Norge» sier hun, «her tar de godt vare på deg. Jeg fikk lov til å lære språk og fikk et sted å bo. Jeg er så takknemlig». Så enkelt har det ikke vært for Tewelde. Hiwet forklarer at det er helt annerledes i Italia. «De får ingen hjelp, bare mat og drikke. Det er veldig vanskelig for asylanter der. Ingen får fast opphold, bare en fornyet oppholdstillatelse for tre år av gangen. Ingen tilbud om jobb, språkopplæring eller penger». Tewelde har siden 2007 levd uten mulighet til å komme kunne etablere seg og ta vare på sin lille familie

De har søkt familiegjenforening i Norge. Men kravene er veldig strenge. «De sier at jeg må ha en årlig fast inntekt på minimum 250 000 året og være garantert fast jobb i tre til fem år. Det er ikke lett som enslig forsørger uten en utdannelse. Jeg ønsker å utdanne meg som Helsefagarbeider, og det ser nå ut som jeg kan begynne på studiet. Har også en sjanse til å få en lærlingeplass. Men det betyr at jeg i de neste tre-fire årene ikke greier å få stor nok inntekt til at Tewelde får komme til Norge». Tårene kommer i øynene. Hiwet er en mild og forsiktig kvinne, men vi som har lært henne å kjenne ser at hele situasjonen sliter veldig på henne. Er det slik at vi er i ferd med å bygge et velstandsamfunn uten hjertelag?

Finnes det arbeid til Tewelde?

Som menighet både ber og arbeider vi at denne saken må løses. For oss synes det mest fornuftige at Tewelde får seg et arbeid her på Fauske. Han er en snill, pålitelig og arbeidsom kar. Sammen med Hiwet bruker han nå mye tid på å få lært seg norsk. Det denne lille familien trenger er hjelp til å finne en jobb til Tewelde. Hvis ikke må han reise tilbake til Italia rett før jul. Hvilken julegave ville det ikke blitt om det fantes en jobb! Der storsamfunnet svikter kan enkeltmennesker fortsatt utgjøre forskjellen. La oss ikke glemme det.

Artikler Smittevern på våre arrangement Fellesskapshelga 2019 UIO Nordland har flyttet til Røsvik Flott start på høsten! 10 ungdommer søkte frelse Gleder meg til høsten Livet er for kort til å være sjenert - Å tjene Jesus er blitt vår livvstil Flott menighetstur til Steigen Døpt til Kristus!

Artikler Intervjuer Podcast Misjon