Toppbilde

Hvordan faste?

Når du begynner en faste skal du huske at hvis den ikke betyr noe for deg, vil den heller ikke bety noe for Gud. Hvis en faste ikke blir kombinert med bønn og Guds Ord, blir det ikke noe mer enn en slankekur.

Jentezen Franklin har skrevet en meget bra bok om faste*. Han sier: Det er veldig viktig å forstå at faste er i seg selv en kontinuerlig bønn til Gud. Det kan være dager da himmelen åpner seg og ditt hjerte driver deg til konsentrert tid i bønn. Men det kan også være andre dager da din energi er borte og du klarer liksom ikke å konsentrere deg i bønn i det hele tatt. Fordøm ikke deg selv. Gud ser ditt offer. Når du faster så er det viktig å tenke igjennom hvordan du bruker tiden din. Fasten skal hjelpe deg til å få din sjel til å være stille, så Gud får tale til deg. La fasten også gjøre noe med dine TV-vaner og tidsbruk på sosiale medier osv.

bilde

Delvis faste

Daniel praktiserte ulike former for faste. Allerede i det første kapittelet ser vi hvordan fasten brakte velsignelse inn Daniels og de andres liv. I ti dager spiste de ikke noe annet enn grønnsaker og drakk vann. Etter ti dager måtte hoffmannen innrømme at dette hadde gjort noe med dem. Det var deres ønske om å leve et hellig liv som var bakteppe for denne fasten.

Det er viktig å ha klart for seg at når Daniel taler så varmt for grønnsaker så er det ikke fordi han var vegetarianer, eller kosttilskuddsfanatiker. Dette handlet om noe som var dypere og mer verdifullt, det handlet om åndelig lydighet og renhet.

Avholdende faste

Han brukte også faste som et åndelig våpen når han trengte et gjennombrudd. I kap. 9 -10 ser vi at han fastet i 3 uker. Dette var heller ikke en total faste, men han valgte å leve veldig enkelt. Han spiste ikke kjøtt eller noen form kostelig mat.

Dersom du av helsemessige grunner ikke kan la være å spise kan du gjøre noe annet. Du kan velge å avstå fra å bruke sosiale medier eller å se på TV. Poenget med fasten er å fokusere på det åndelige og søke stillhet.

Fullstendig faste

Bibelen forteller også om fullstendig faste. Moses fastet i førti dager da han fikk «De ti bud» (2. Mos. 34.27-28). Da Haman gav orde om å utslette og plyndre alle jødene i landet, ba Ester alle jøder om å faste i tre dager, helt uten mat og vann (Esters bok 4-7). Hanna hadde en slik sorg at hun ikke ville eller kunne spise (1Sam 1.7). Da Jesus begynte sin gjerning fastet han i 40 dager for å vinne seier over alle de fristelsene djevelen ville føre han inn i. Det står at han ble drevet av Ånden inn i fasten og at han kom ut av den i Åndens kraft (Jfr. Luk. 4.1 -14).

Vi ser at det er ulike måter å gå inn i faste på og ulike former for faste. Fullstendig faste er ofte noe man blir drevet inn i. Lang og fullstendig faste må skje i kontrollerte former og er man kronisk syk bør man kontakte legen sin først.

Vi inviterer deg i første rekke til å bruke fasten som et verktøy i forbindelse med din personlige innvielse. Vi oppfordrer at du i en lengre eller kortere periode bare spiser grønnsaker og drikker vann. Mange bruker også suppe for å få litt næring.

* Jentezen Franklin; Faste – Agape Forlag AS 2010