24.12.2011 | av Steinar Slotten  

Toppbilde

Et barn er oss født…

I det du leser denne lille andakten blir et lite nyfødt barn lagt i mammas trygge fang. Godt pakket inn i rent og varm tøy. Kanskje sukker den nybakte moren i sitt stille sinn: Hvordan vil livet ditt bli?

For mange år siden i Betlehem holdt Maria sitt nyfødte barn i armene sine. Noen filler og kluter var det eneste hun hadde å pakke det inn i. Vugga var en krybbe. Allerede ved unnfangelsen hadde engelen Gabriel fortalt henne at dette barnet skulle bli noe helt spesielt. Likevel er det tvilsomt om Maria fullt ut forstod hvor historisk dette øyeblikket var, - der hun satt med ham i fanget denne julenatten.

Da Maria og Josef kom med Jesus-barnet til templet, sa Simeon til Maria: " Herre, nå kan du la din tjener fare herfra i fred, etter ditt ord, for mine øyne har sett din frelse, som du har beredt for alle folks åsyn…" (Luk 2:29-31). For Maria var antagelig alt det som skjedde rundt Jesus fødsel vanskelig å forstå. Men hun var en klok kvinne, det står at hun tok vare på alle disse ord og grunnet på dem i sitt hjerte. (Luk 2:19)

Ettertanke

Det er nok ikke bare Maria som har behov for å tenke etter hva Jesu fødsel egentlig betyr. Jesus var ikke bare et lite barn, han var Guds enbårne, kommet for å redde det som var fortapt. Fortapt kan forstås som "ute av sin egentlige posisjon". Det kan i så fall passe for oss mennesker. Vi ble nemlig skapt i Guds bilde, skapt med den hensikt å være hos Gud. Menneskets egenrådighet og ulydighet har imidlertid ført oss ut av stilling. Menneskeheten hadde med dette syndet og levde uten håp og uten Gud i denne verden. Det var dette Jesus kom for å gjøre noe med.

Simeon utbrøt begeistret da han så det lille barnet; for mine øyne har sett din frelse, som du har beredt for alle folks åsyn . Han hadde fått åpenbart hvem Jesus var. Dette lille barnet som vi i disse dagene feirer med glede, er ikke bare en søt, liten baby. Han var verdens Frelser!

Han er ikke bare alle andres frelser, han er først og fremst din frelser. Tror du det, og er villig til handle på dette, ja, da blir du et Guds barn. Det har du Guds eget ord på: Men alle dem som tok imot ham, dem gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn. (Joh 1:12)